Bierbrouwer Heineken stopt met het inkopen van eigen aandelen. Het Nederlandse bierconcern kan het overtollig kasgeld de komende maanden waarschijnlijk goed gebruiken voor overnames, onder meer van onderdelen van fusiepartners AB InBev en SABMiller.

Heineken zit er warm bij, en dat was één van de redenen voor het concern om begin dit jaar aan te kondigen om voor 750 miljoen euro eigen aandelen in te kopen. Maar dat plan is nu van de baan. Na de inkoop van aandelen ter waarde van 365 miljoen euro stopt Heineken er nu plotseling mee.

Reden is de overname van het Zuid-Afrikaanse SABMiller door het internationale bierconcern AB Inbev. De twee grootste brouwers ter wereld zullen door toezichthouders worden gedwongen onderdelen af te stoten in landen waar ze gezamenlijk een te groot marktaandeel zouden krijgen. Dat betekent waarschijnlijk een paar buitenkansjes voor Heineken. Immers, bij een gedwongen verkoop ligt de prijs vaak wat lager.

Het gaat los daarvan goed bij Heineken, zo bleek uit het handelsbericht over het derde kwartaal van 2015. De brouwer heeft in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar de bierverkoop met 5,4 procent weten op te voeren.

De omzet, inclusief die van de joint ventures waar het zeggenschap over heeft, nam met 7,5 procent toe. Dat de omzet harder toeneemt dan het aantal liters bier, is voor vooral te danken aan de consumenten in Europa en Amerika. Die drinken namelijk niet zozeer meer, maar vooral steeds duurder bier.

Minder bier in China, Indonesië en Rusland

Wat minder gaat het in Oost-Europa. In Rusland, waar Heineken onder meer het bier Botsjkarev verkoopt, werd fors minder bier verkocht. In veel Afrikaanse landen en in Zuid-Amerika wist het wel meer bier te verkopen.

In China heeft Heineken veel last van de lastigere economische omstandigheden. In Indonesië, waar Heineken met het merk Bintang de helft van de markt in handen heeft, gaat het zelfs heel erg slecht. De reden is dat in het overwegend islamitische land sinds dit jaar kleine supermarkten geen bier meer mogen verkopen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl